martes, 28 de febrero de 2012

L’etiqueta dels residus perillosos

A nivell de tot l’Estat Espanyol i per aplicació del Real Decreto 833/1988, de 20 de julio, por el que se aprueba el Reglamento para la ejecución de la Ley 20/1986, Básica de Residuos Tóxicos y Peligrosos (BOE de 30/07/1988), els recipients o envasos que continguin residus perillosos han d’estar degudament etiquetats.

El contingut i les característiques de l’etiqueta venen regulats en l’article 14 del citat Reglament. En la norma s’estableix que l’etiqueta ha de disposar d’un codi d’identificació del residu, el nom, direcció i telèfon del titular dels residus, la data d’envàs i la naturalesa del risc, A més a més, també s’indica que l’etiqueta ha de ser, com a mínim, de 10*10 cm.

Per ampliar informació sobre l’etiquetatge de residus és molt recomanable consultar la pàgina web del Departamento de Medio Ambiente, Planificación Territorial, Agricultura y Pesca del Govern Basc. En aquesta pàgina web es pot trobar molta informació sobre el tema. Entre ella, el següent document descriptiu de les condicions de l’etiquetatge:

domingo, 19 de febrero de 2012

Cal que els dipòsits de 1000 litres de gas-oil estiguin legalitzats?

Un altre cas similar al contemplat al post anterior és el d’aquelles organitzacions que disposen d’un dipòsit de gas-oil per a ús propi utilitzat, per exemple, per al subministrament del grup electrogen i no saben si cal legalitzar-lo o no.

La norma que regula la legalització d’aquests dipòsits és el Real Decreto 1523/1999, de 1 de octubre, por el que se modifica el Reglamento de Instalaciones petrolíferas, aprobado por Real Decreto 2085/1994, 20 de octubre, y las instrucciones técnicas complementarias MI-IP03, aprobada por el Real Decreto 1427/1997m de 15 de septiembre, y MI-IP04, aprobada por el Real Decreto 2201/1995, de 28 de diciembre (BOE de 22 de octubre de 1999).

La Instrucció tècnica complementaria MI-IP03 relativa a les instal·lacions d’emmagatzematge per a consum en la pròpia instal·lació estableix en el seu capítol VIII que les instal·lacions d’emmegatzematge de la classe C (ex. Gas-oil), interiors i de menys de 1000 litres queden excloses del tràmit administratiu d’inscripció en el registre però han de complir totes les normes de seguretat incloses en la ITC. Exemple: disposar de cubeta de seguretat d’almenys un 10% de la capacitat del tanc d’emmagatzematge o doble paret.

Per tant, la seva legalització no està condicionada a un tràmit administratiu específic. Cal però que la seva instal·lació sigui executada per un instal·lador autoritzat i que el propietari disposi de documentació relativa al dipòsit en el que s’indiqui, per exemple, que està certificat CE o que disposa de declaració CE de conformitat.