martes, 24 de enero de 2012

Conseller de Seguretat

Un dels dubtes més habituals que tenen les empreses que emmagatzemen productes perillosos és saber si necessiten designar un conseller de seguretat.

Un conseller de seguretat té, entre d’altres funcions, la d’assessorar a les empreses en les operacions relatives al transport de mercaderies perilloses o de redactar un informe anual destinat a la direcció de l’empresa, sobre les activitats de la mateixa relatives al transport de mercaderies perilloses.

Aquest post pretén donar alguns consells per tal de saber si cal complir amb aquest requeriment:
  1. El primer pas per saber si cal acomplir amb el requeriment és conèixer la tipologia de producte perillós emmagatzemada i la seva quantitat. Per conèixer la tipologia cal consultar la fitxa de seguretat del producte on es trobarà el seu número ONU i la seva categoria de transport.
  2. Posteriorment, cal identificar a l’ADR si s’està en alguna exempció. L’ADR vigent es pot consultar clicant al següent enllaç de la pàgina web del Ministeri de Foment.
Els punts a considerar de l’ADR és el 1.1.3. Per cert, la norma que regula aquest requeriment és el Real Decreto 1566/1999, de 8 de octubre, sobre los consejeros de seguridad para el transporte de mercancías peligrosas por carretera, por ferrocarril o por vía navegable (BOE de 20 de octubre de 1999).

domingo, 8 de enero de 2012

Estudi de minimització de residus especials o perillosos

A Catalunya, totes les empreses que generen residus perillosos o especials han d’elaborar un estudi de minimització de residus perillosos o especials cada 4 anys.

Aquesta obligació prové de la disposició addicional segona del Real Decreto 952/1997 de 20 de junio, por el que se modifica el Reglamento para la ejecución de la Ley 20/1086, de 14 de mayo, Básica de Residuos Tóxicos y Peligrosos, aprobado mediante Real Decreto 833/1988, de 20 de julio.

A més a més, ve reforçada per l’article 27.6 de la recent publicada Ley 22/2011, de 28 de julio, de residuos y suelos contaminados. Tot i així, aquest article estableix una excepció pels petits productors de residus perillosos.

A l’hora de realitzar aquest estudi cal seguir els següents passos: identificar els residus que generem i classificar-los en el Codi Europeu de Residus (codi CER). Posteriorment estudiar la seva minimització. Cal tenir en consideració que l’Agència de Residus de Catalunya ha dissenyat un programa que ajuda a les organitzacions a elaborar aquests estudis.

Sabeu que existeix aquesta obligació? Heu elaborat l’estudi? Què en penseu de tot plegat? Parlem-ne! Afegiu un comentari.